## **The Academy Day 2024 – 2025**

	Year 7	Year 8	Year 9	Year 10	Year 11	Year 12 & 13
8.20 am	Mondays - staff briefing (Theatre) Tuesdays - Year Group briefing (HoY to decide location) Wednesdays and Thursdays - Curriculum briefings (8.25 am) Thursdays - Sharing Student Information session (optional) Fridays - CL F2F briefing (8.15-8.30 am) and T&L Best Practice (optional, 8.10-8.20 am)					
8.00 am	Academy gates open and students allowed on site (FFT)					
Period 1	8.40 am start (55 mins)					
Period 2	9.35 am start (55 mins)					
Coaching time	10.30 am (20 mins)					
Break (Location)	10.50 am (20 mins)					
	3rd floor roof terrace	2nd floor roof terrace	MUGA / 1st floor terrace	Sports Hall	Theatre / English terrace	Designated spaces in FFT, Sixth Form Centre
Period 3	11.10 am start (55 mins)					
Period 4	12.05 pm start (55 mins)					
Lunch	1.00 pm (40 mins) - Year Group locations the same as break					
Period 5	1.40 pm start (55 mins)					
Wednesday ONLY	All students finish at 2.35pm and leave by their usual exits					
Period 6	2.35 pm start (55 mins)					
Formal Academy day ends	3.30 pm (exit by Student Entrance)					3.30 pm (exit by Reception)

**Breakfast:** Breakfast is available for students and staff at the Academy from 8.00 am – 8.35 am.

The Academy Day runs from 8.35am - 3.30pm (2.35pm on Wednesdays). The Academy is open for 33.4 hours a week

Assembly: There are four types of assembly at Chelsea Academy which provide different types of opportunity for Collective Worship (CW) alongside that which occurs in Coaching Time: Academy CW (two houses together, always in the Theatre), Combined Year Group CW (two year groups together), Year Group Assemblies and House Assemblies (penultimate week of each HT). Most of these assemblies take place in the Theatre, but some are in the Sports Hall. These are on a rota which can be found in the Academy google calendar and the Weekly Anchor. We expect all staff and students to be present as this helps to give a sense of identity to create the ethos, moral tone and standards of the Academy and provides an important means of communication for staff and students. Whilst our Collective Worship is centred on our Christian faith and ethos, in our assemblies we try to find the common ground, not just between the various Christian denominations, but also across the broader span of religions.

**Coaching Groups:** Students spend time in their coaching groups in the morning on the days when they are not attending an assembly.

**Extended Curriculum Activities:** There is an extensive programme of activities available to students at the end of each day. Extra support with Independent Learning (IL) is also on offer after hours, where students can seek advice or simply use the Academy's extensive technology facilities to assist them with their studies.